tisdag 16 mars 2010

En hommage till Barbie

Visst var det väl förra året som Barbie fyllde 50 år? Jag råkade snubbla över den här bilden på en oerhört tjusig vintage-Barbie och googlade loss efter fler.

Jag minns första gången jag lekte med en Barbie. Det var när jag var sisådär en fyra år och bodde i Uddevalla. En flicka som bodde på samma gård som jag hade Barbie. Jag fick ynnesten att leka med den skabbigaste hon hade, medan hon pysslade med sin allra nyaste.

Andra gången jag träffade Barbie var när jag som femåring just flyttat till Karlskrona. Flickan tvärs över gången på baksidan av vårt hus hade flera Barbiedockor, bl a en riktigt gammal som hennes mamma haft när hon var liten. Den såg ut som de här och hade "riktiga" ögonfransar.

Efter mycket tjat fick jag sedan ett par egna Barbies och t o m en Ken. Jisses vilka äventyr de var med om! Badkaret förvandlades till ett turkosblått hav där de simmade med delfiner och mitt flickrumsgolv blev en ranch i Södern där de arbetade med hästar som var tvungna att "ridas in".

När jag var tretton år och ville bli punkare klippte jag mohikan på allihop, tatuerade dem med spindlar på kinderna och målade kolsvart kajal runt deras ögon. Jag gjorde liksom upp med mitt barnsliga jag och tog ett steg närmare vuxenvärlden.

Bilderna kommer här, här, här, här och här ifrån.

I happened to stumble upon these pictures of lovely vintage Barbies. They made me remember all the fun I had playing with Barbie as a little girl. All the adventures we got to experience together! When I was thirteen I made all my Barbies into punks with mohawks, tatoos and black eyeliner.

11 kommentarer:

 1. hahaha jag kommer ihåg att jag ville ha en "barbiehäst". Men när jag fick en så var det inte an äkta å så där graciös. Utan svart och typ med sammetspäls....Men den funkade också..

  SvaraRadera
 2. Jag var ingen Barbietjej som liten. Fick dock en Sindy (tror den hette så) men den klippte jag håret av direkt.
  Men jag minns vissa kompisar som hade massor och det var hästar och bilar och allt.

  SvaraRadera
 3. I min släkt gick alla leksaker och barnmöbler runt från barn till barn och jag fick en grön och blå Barbiefåtölj full av Barbiesar, även en svart Barbie. Om man ställde Barbiefåtöljen på högkant blev den ett slags hem med bl a en garderob. Men jag fattade aldrig riktigt grejen med Barbiesarna utan var mest arg på dem. Haha.

  SvaraRadera
 4. Hihi. Vi har alla våra barbiesminnen i garderoben. Känner helt igen mig. Skillnaden mot nutiden, är att jag lekte med Barbie när jag gick på mellanstadiet. Idag får barnen minst en barbi om året från och med att de är två-tre år. Det tycker jag är lite skumt. Annars var det förstås mycket tjusiga foton. Barbie är ju liksom en ikon. Allt gott! Anna

  SvaraRadera
 5. Ha! har för mig att jag sett dom där punkBarbiesarna nånstans i päronens garage. Du borde lägga ut deras bilder!
  brollan

  SvaraRadera
 6. Shit vad tokig hon ser ut som drar ihop läpparna. Freaky hög panna!

  SvaraRadera
 7. Tjuettan: Ha, den där svarta sammetshästen hade jag! Eller om det var min kompis som hade den, jag minns inte riktigt.
  Ella: Varför var du arg på barbiesarna? Jag blir nyfiken.
  Bror: Punkbarbiesarna bor numera på vår vind. Jag kanske letar fram dem till helgen och fixar en photoshoot.

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte riktigt varför jag blev arg. Jag tror inte jag kunde identifiera mig med dem, det kändes snarare som att de krävde nåt av mig, med sina konstiga kroppar med långa ben. Det måste antagligen vara något med kvinnorollen... Jag ville nog mer vara en person än en flicka tror jag. De var så sexiga på nå vis.

  SvaraRadera
 9. Jag fattar. Det finns ju mycket med Barbie som absolut inte är pk. Jag undrade ju också en del över hennes kropp, men för mig var hon ändå mest en äventyrare och inte så mycket ett konstigt kvinnoideal.

  SvaraRadera
 10. hihihi vilket härligt inlägg!! älskar barbie. Har haft mycket roligt med denna dam.

  SvaraRadera
 11. Jag klippte håret på typ alla mina barbiesar och dockor, bara mer eller mindre. Sen hade jag aldrig någon Ken så jag snaggade en gammal barbie och målade och fixade så det skulle se ut som men kille.... Nja, var väl inte helt nöjd, men i fantasin funkade det!!

  SvaraRadera

Hej! Vad tycker du om mina inlägg? Kommentera gärna, kommentatorsfältet är öppet för alla. /Daisy