lördag 5 september 2009

En loppisguide till Malmö

I vintras satte jag ihop en loppisrutt åt en kompis som kom på besök från Stockholm. Nu har jag byggt ut den lite och gjort den till två olika rutter, som jag tänkte dela med mig av här på le blogg.

Enklast är det att cykla, men för den som inte är från Malmö är det ju förstås buss som gäller.

RUTT 1

Åk femmans buss mot Rosengård/Stenkällan/Kvarnby, från t ex centralen, hoppa av vid Emilstorp (ett par stopp efter Nobeltorget). Det tar ca en kvart. Ta dig över Amiralsgatan till cykelvägen. Det går en liten stig upp till Erikshjälpen därifrån.

Erikshjälpen Second Hand, Volframg. 5 (öppet tis och tors kl 14-18 och lör kl 10-14)
En av mina favoriter! Här har de så himla fin ordning på tyger, dukar, handdukar och annat linne. Här går också att hitta en och annan lampa, tavla, porslinsfigurer och annat smått och gott. Jag har aldrig hittat några kläder här, men dock en stilig väska.

Efter Erikshjälpen tar du femman tillbaka, hoppa av vid Nobeltorget, byt till 32:an mot Käglinge på motsatta sidan av gatan. Hoppa av vid Heleneholmsskolan och kila in på Emmaus bakom ÖoB.

Emmaus Björkå, Lantmannag. 59 B
Här finns mycket kläder som är hängda efter färg, mycket är ganska trist. Det finns en hörna med ”ungdomskläder” där det ibland går att hitta någon fin väska eller så. Det var här jag fyndade de två gipsänderna som nu flyger på vår vägg. Bäst är det dock för att fynda fint porslin och glas. De har nästan inga möbler.

Efter Emmaus fortsätter du Ystadvägen till fots bort till Myrorna, ca 5 min promenad.

Myrorna, Ystadv. 19
Ett stort Myrorna som har både kläder, möbler och prylar. Det är sällan jag går tomhänt härifrån! Oftast hittar jag små prylar här, ibland skor och någon gång något klädesplagg. Här inhandlade jag en röd kakburk för några veckor sedan.

Efter Myrorna fortsätter du Ystadvägen ner till Dalaplan. Sväng in på Södra Förstadsgatan. På vänster sida en liten bit ned finns en second handaffär som drivs av en liten, gullig och kanske polsk tant.

Polska tanten
, Södra Förstadsgatan, Dalaplan
Ordningen i denna butik är exemplarisk. Här finns mycket kläder och skor, mest tantkläder av den inte så roliga sorten men det går att hitta fynd – och man kan pruta. Här finns också en disk med en massa gamla knappar, broscher och annat småttigt., Här har jag bl a köpt en vit angorakofta, skärp, en pälskrage och ett par broscher med blommor på.

Efter polska tanten tar du t ex åttan från Dalaplan med riktning mot centralen. Hoppa av på hållplats Möllevångsgatan. På Möllevångsgatan ligger Humana, stans bästa vintagebutik för kläder.

Humana, Möllevångsgatan 29b
Humana är välsorterat och fräscht till humana priser (haha). Hit går alla klubbkids som vill ha en ny cool 80-talsneonstass till kvällen, banden som ska skaffa en ny scenkostym och alla tjejer som slaviskt följer vintagebloggarna på nätet. Därför är det stor ruljans på kläderna vilket göra att det ibland bara är skit på galgarna. Men man kan ha tur! En gång hittade jag en jättefin grön 50-talsklänning här, billigt.

Om du ska fråga om vägen hit, fråga efter UFF om inte Humana ringer någon klocka – Humana är f d UFF.

Myrorna, Södra Förstadsgatan 74 a
Alldeles runt hörnet från Humana, på Södra Förstadsgatan, ligger Myrorna nr 2. Lite mindre, lite sunkigare. Det luktar inte bra och belysningen är hemsk. Men jag tycker de har bättrat sig i presentationen av kläderna. Det är lite mer sorterat och uppdelat efter färg än tidigare. Här hittar jag något kanske en gång på fem.

Från Myrorna fortsätter du till fots nedför Södra Förstadsgatan i riktning mot Triangeln. Strax korsas S. Förstadsgatan av Friisgatan. Sväng in till höger. På vägen till nästa mål som är Öppna hjärtat, kan du passa på att titta in hos tanten som skyltar med broderade dukar och kuddar och gamla mormorskängor. Jag går sällan hit för att jag litegrann glömt bort det och för att jag aldrig hittat något där. Men du kan ju alltid kolla när du ändå är här.

Fortsätt sedan vidare nedför Friisgatan, nästan fram till korsningen med Bergsgatan. Strax innan korsningen ligger Öppna hjärtat.

Öppna Hjärtat
, Friisg. 22
Detta är en liten pärla som jag gärna slinker förbi någon gång i veckan. Jag gillar den lite speciella personalen som jobbar här. De är fina! Här finns möbler, prylar och lite kläder. Jag hittar något kanske var tredje, var fjärde gång jag är här, men då har det verkligen varit bra saker till väldigt billiga pengar! T ex en superfin korgväska (som jag tyvärr sedan hade sönder i vredesmod…), och nu senast ett fint förkläde och en mormorskudde.


RUTT 2

Den här rutten är definitivt bäst att cykla, men om ingen cykel finnes, ta buss nummer sju mot Segevång från t ex centralen, hoppa av på hållplats Beijers park (ca 15 min). Här ligger ett andra lite mindre Emmaus.

Emmaus, Norra Bulltoftavägen 65, Kirseberg
Här finns mycket kläder och en del prylar, inte så mycket möbler. Här har jag bl a hittat ett par kjolar och någon liten pryl.

Efter Emmaus, ta sjuan tillbaka, hoppa av vid centralstationen. Gå till baksidan av stationen, in på Carlsgatan. Promenera rakt fram i ca 10 min. Nu kommer du till Sopstationen.

Sopstationen
, Carlsg. 16
Ett stort ställe där programmet Sverige spelas in. Här finns framför allt mycket möbler. Även en del prylar, men inte så mycket kläder. Jag har fyndat brickor, snapsglas och någon möbel här.
Efter Sopstationen, promenera tillbaka till centralen och ta sjuan mot Svågertorp, hoppa av på hållplats Davidshall (ca 5 min). Gå tillbaka en liten bit och sväng in till vänster på Kärleksgatan. Här ligger Mani.

Mani
, Kärleksgatan 4
Mani är en pytteliten vintagebutik i två plan som jag tycker är lite jobbig, dels för att det inte finns prislappar på någonting, och dels för att det är trångt och för att det hänger saker i taket som man vill kolla närmare på, men inte pallar fråga efter eftersom det känns som att man måste köpa något när snubben haft besväret att ta ned det. Ja, du fattar.

Men här finns guldkorn om man orkar leta. Mycket utvald vintage. Jag köpte ett par fina byxor här en gång, ett par 80-talsbraxor som lätt kan passera för att vara 40-tal. I källaren finns några new-old-stock-skor från 40-talet (skulle jag tro). Tyvärr inte i min storlek, men du kanske har tur?!

Tada! Over and out.

3 kommentarer:

  1. Åh. Ska vi ta den rundan den 17:e oktober då? :P Kram!

    SvaraRadera
  2. Vilken rolig grej med olika loppisrutter - synd att det är så långt till Malmö bara...

    SvaraRadera
  3. Klart vi ska ta en loppisrunda när du kommer Julia!

    SvaraRadera

Hej! Vad tycker du om mina inlägg? Kommentera gärna, kommentatorsfältet är öppet för alla. /Daisy