fredag 6 november 2009

Ett imponerande arbete

Till frukosten idag läser jag en artikel i Sydsvenskan om sisyfos-arbetet med att sammanfoga alla de Stasi-dokument som hittades sönderrivna i 16 000 (!) säckar, då för tjugo år sedan när Berlinmuren föll. Åtta personer är det som utför jobbet.

Det tar ett halvår - ett HALVÅR mina vänner - för en person att lappa ihop innehållet i en enda säck! Hittills har de klarat av 420 säckar. PÅ TJUGO ÅR. Jag imponeras av deras tålamod. Och får lite gåshud när Georg Schyler, som är en av de åtta, berättar att han "tar starka intryck av historien. Det kommer fram saker som går under huden på en, säger han." Tro fan det.

På lördag visar SVT den tyska filmen "De andras liv" som handlar om en Stasiman som spionerar på en författare och en skådespelare. Han blir så fascinerad av deras liv att han börjar ifrågasätta vad han håller på med. Jag rekommenderar den varmt.


Nej, nu måste jag cykla i ilfart till mitt eget arbete. Liiite önskar jag att jag också skulle avslöja spionage, men det blir v.i.p.-utskick och publikarbete för hela slanten idag.

In today´s newspaper I read about the eight persons that are putting together all the torn Stasi-documents, found after the fall of the Berlin wall. It takes one person SIX MONTHS to finish ONE bag of torn paper! They´ve now finished 420 bags out of 16.000. What a job..! Speaking of East Germany - I strongly recommend the movie The life of the others (not sure of the English title - in German it´s Das Leben der Anderen), now that it´s twenty years since the fall of the Berlin wall.

2 kommentarer:

  1. Herregud vilket arbete! Kan tänka mig att det är starka grejor i de där påsarna. Var på Stasimuseet för några år sedan. Lite svårt att ta in. Kändes så overkligt.
    Tack för en rolig blogg!
    Cim

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha Cim, för att du läser den.

    SvaraRadera

Hej! Vad tycker du om mina inlägg? Kommentera gärna, kommentatorsfältet är öppet för alla. /Daisy