tisdag 24 november 2009

Ett imponerande hantverk

Igår såg jag dockfilmen Coraline. Den var fantastisk! Storyn var bra, men framför allt var den så oerhört skickligt och snyggt gjord. Störst behållning fick jag faktiskt av att se bonusmaterialet om arbetet bakom filmen. I princip allt är handgjort och animerat på gammalt analogt vis.

Det tog en animatör tre och en halv vecka att skapa 27 sekunder film! En man hade bara jobbat med att animera en eld som syns i fem sekunder. Det tog honom fyra veckor. Ett helt team ansvarade för att skapa naturtrogen dimma, ett annat för dockornas alla händer. Och så vidare och så vidare. Ett fantastiskt hantverk helt enkelt.

Förresten - Pixars Up var precis så bra som jag trodde. Dataanimering är inte fy skam det heller.

Yesterday I saw the puppet movie Coraline. I am so impressed by the craftmanship behind it, everything hand made and animated the old fashioned way.

4 kommentarer:

 1. Ser spännande ut! Gillar hantverket inom kulturen jag med. Det är fascinerande med all den samlade kunskap som finns bakom kulisserna.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår precis vad du menar. Var på dockteatern Tittut. Och dockorna där kändes verkligen besjälade. Som om någon blåst liv i dom.

  SvaraRadera
 3. ÄLSKADE Coraline. Så många fantastiska detaljer - att kläderna var stickade för hand, att de hade använt popcorn som körsbärsblommor... Å.

  SvaraRadera
 4. Jaaa, de små små stickade vantarna, suck.

  SvaraRadera

Hej! Vad tycker du om mina inlägg? Kommentera gärna, kommentatorsfältet är öppet för alla. /Daisy